Fóliázás

A fóliázásnak a színcserén kívül számos további előnye is van. Új hajó megrendelésekor egyáltalán nem, vagy csak néhány színben rendelhető színes hajótest, meglehetősen magas felárért.

Ezzel szemben fóliázással több, mint 55 szín választható, és jóval gazdaságosabb választás, mint a gyárilag rendelt extra gélszín. Természetesen ez nem lesz olyan ellenálló, mint a gélezés, de nem is ez a cél, hiszen ez egyfajta védelmet is nyújt a gélezésnek. Pontosabban fogalmazva: másként ellenálló, hiszen ha esetleg megsérülne, akkor csak a sérült részre korlátozódik a javítás, ami olcsón megoldható és egyáltalán nem látszik. Továbbá a fóliázott felület egész évben védi a hajótest gyári gélezését a káros környezeti hatásoktól.

Használt hajók esetében is számtalanszor előfordul, hogy a tulajdonos egyszerűen csak más színben szeretné látni hajóját és ezért rendeli meg a fóliázást. Ezzel nem csak új színt kap a hajó, hanem az esetleges csillagrepedésekből származó károk is kiküszöbölhetők. 

KÉRD CÉGÜNK AJÁNLATÁT
Ajánlatkérés

Vannak olyan esetek is amikor a gélezés már olyan rossz állapotban van (repedt, sérült, fakó, besárgult, stb), hogy a felújításhoz elkerülhetetlen a csiszolás+újrafényezés.

Ettől egy józaneszű hajótulajdonos amennyire csak lehetséges tartózkodik, hiszen idő-, energia- és pénznyelő, illetve utána csak festéssel javíthatóak az esetleges sérülések. Ilyen esetekben is jó megoldás a fóliázás, mert semmilyen mértékben sem kell szétszerelni, (árbócdöntés, szállítás) és elszállítani a hajót. Csak ki kell emelni és ott, a helyszínen 1-2 nap alatt elvégezhető a fóliázás.

Ha megsérülne a felület (mert nincs olyan kikötés, melynél ne koccanna oda a hajó), akkor könnyen, gyorsan és nyom nélkül javítható.

Mindent összevetve a hajófóliázás nem csak arról a szól, hogy hajószínt váltunk, hanem egyidejűleg teljes védelmet is adunk a hajó a gélezésének, ezzel megóvva azt az idő előtti elöregedéstől.

Az alapanyag: 50-60 mikron vastagságú, öntött, UV álló, prémium minőségű, öntapadó fólia, ami minden alakzatot fel tud venni.

Fóliázás előtt a hajó teljes letakarítása szükséges. A dekorálandó részen algavédő nem kerülhet rá a hajótestre. A dekoráció a vízvonal fölött oldható meg.

Ezután következik az izopropil alkohollal történő zsírtalanítás, mely 100%-os alkoholtartalmú, teljes mértékben elpárolog a felületről, így könnyebben tapad a fólia.

A vízvonal fölötti részre - közvetlenül a vízvonal fölött - egy átlátszó fólia kerül felragasztásra, védendő a dekoráció alsó élét.

Nyomtatott dekoráció esetén 140 cm szélességig panelezés nélkül, illetve egyszínű színezés esetén 150 cm-ig tudunk panelezés nélkül dekorálni.

Nagytestű hajó dekorálása minimum 2 napot vesz igénybe és csak száraz dokkban végezhető, illetve nagy melegben és hidegben csak fedett helyen.

Fóliázás után rendelkezésre bocsájtjuk a használati utasítást.

A garancia ideje munkától függően 2-3 év és csak hibátlan felületre történő ragasztás esetén él.

Polírózás

Hajófedél és hajótest polírozás, melynek fázisai a következőképpen alakulnak:

  • Vegyszeres tisztítás, mely eltávolítja a szennyeződéseket a felületekről és megfelelően tiszta felületet biztosít a polírozási munkálatok megkezdéséhez.
  • A felület állapotától függően kiválasztásra kerül a megfelelő keménységű polírszivacs és polírozó anyag.
  • Általában az első lépésben a szennyezett, mattult gélréteget polírozzuk meg és karcmentesítünk kemény szivaccsal és csiszoló pasztával.
  • Második lépésben egy finomabb polírkoronggal és fényesítő pasztával lefinomítjuk a felületet.

A polírozást követően a felület kerámia bevonatot kap, mely egy éven át biztosítja a felületek megfelelő védelmét a szennyeződések, rovarok és az időjárás viszontagságai ellen.

pageup